VAT nummer Norge – Dette må du vite

Ofte ved handel fra utenlandske butikker så blir man bedt om å skrive inn et VAT Number eller VAT id. Hva slags informasjon er det de da er ute etter? Dette og mer vil vi forklare i denne artikkelen.

VAT nummer Norge

Hva er VAT?

VAT står for «Value Added Tax» og er en skatt som vi betaler når vi kjøper varer og tjenester. VAT er det engelske ordet som vi i Norge bruker for merverdiavgift / moms (MVA).
VAT, eller MVA på norsk, krever bedriftene inn fra sine kunder på vegne av staten i det landet som kunden bor. Dette vil si at hvis du n\bor i Norge og kjøper varer og tjenester i utlandet så skal/kan den utenlandske butikken innkassere MVA på vegne av den norske stat.

I Norge så brukes det forskjellige MVA ut i fra hva slags vare eller tjeneste det er snakk om.

  • 25% – De fleste varer eller tjenester
  • 15% – Mat og drikke
  • 12% – Persontransport, kinobilletter og romutleie
  • 0% – Helsetjenester, undervisningstjenester og kulturtjenester.

Hva er VAT nummer i Norge?

VAT nummer i Norge er det samme som organisasjonsnummer. Hvis du blir bedt om å oppgi ditt VAT Number så er det organisasjonsnummeret som er det de er ute etter.

Hva er VAT faktura?

VAT faktura, eller momsfaktura, er en faktura som kun inneholder mva.
Et eksempel på dette kan være hvis et firma nettopp har blitt moms-pliktig og må etterfakturere deg for merverdiavgift (MVA).

Hvor finner jeg mitt VAT nummer?

Siden VAT nummer er det samme som ditt organisasjonsnummer så fikk du dette tilsendt når organisasjonen ble opprettet. DU kan også søke dette opp i Brønnøysundregistrene.

Er organisasjonsnummer og MVA nummer det samme?

Organisasjonsnummer er nesten det samme som MVA nummer bortsett fra at på mva nummeret så legges det til MVA til på slutten. Organisasjonsnummeret er 987654321, mens MVA nummeret er 987654321MVA.

Sjekk ut de siste artiklene