Hvorfor gjesper man?

Alle gjesper. Det er ikke bare mennesker som føler den ukontrollerbare trangen til å gjespe, men de fleste pattedyr, da inkludert både hunder, katter og hester samt virvelløse dyr gjør det. Eksperter trodde opprinnelig at gjesping skjer når kroppene våre mangler oksygen og prøvde å kompensere. Nyere studier viser at oksygenmangel i kroppene våre ikke er den eneste årsaken til gjesping.

Eksperter nevner tre sannsynlige grunner til at vi gjesper. Den første grunnen skyldes kroppens ønske om å regulere temperaturen i hjernen vår. Den andre grunnen er empati og den tredje årsaken er fordi gjesping potensielt vekker oss.

Hvorfor gjesper man?

Temperaturregulering

Temperaturregulering er nødvendig hvis væskene i hjernen vår blir for varme. Handlingen med å åpne og strekke kjevene dine oppfordrer mer blod til å strømme til nakken og hodet. I denne prosessen tvinger kroppen din spinalvæske ned fra hjernen din. Inntaket av oksygen (handlingen som vi er klar over) kjøler ned de oppvarmede områdene.

Vi pleier å gjespe mer når det er kjøligere vær. Dette er fordi kroppen vår trenger å kjøle ned blodet i hodet og nakken. I vintermånedene er det mer sannsynlig at du gjesper enn i de varmere sommermånedene. Nyere studier viser at hjernetemperaturen din er like varm som kroppen vår om vinteren. Når det er en merkbar økning i hjernetemperaturen, reagerer kroppen din ved å gjespe for å kjøle hodet.

Empati

Et annet svar på spørsmålet, hvorfor gjesper du, er empati. Det er et kjent faktum at når vi blir vitne til at noen gjesper, føler vi trang til å gjøre det samme. Dette blir sett på som et positivt for samfunnet fordi det viser at du har empati for andre. Empati er viktig i samfunnet vårt fordi det etablerer et bånd mellom mennesker.

Våkn opp

Gjesping er vanligvis ledsaget av utvidelse av lungene og bøyning av ledd og muskler. Disse handlingene kan potensielt oppmuntre kroppen vår til å være mer våken og våken. Rush av blod til hode og nakke vekker oss også. Så det er også sannsynlig at kroppen vår gjesper for å vekke oss og gjøre oss mer bevisste.

Minimere gjesping

Nå som vi har svart på spørsmålet, hvorfor gjesper du; la oss lære å kontrollere det. I noen samfunn kan gjesping offentlig lande deg i varmt vann. Det kan bli sett på som frekk eller fornærmende når du gjesper ved visse anledninger. Derfor anbefales det å lære jo for å minimere gjespene dine.

  • Pust dypt
    Å ta luft dypt og ordentlig kan kjøle ned blod og væsker i hodet og nakken. Det støtter også teorien om at vi mangler oksygen, og det er derfor vi gjesper. Eksperter foreslår å puste inn gjennom nesen og puste ut gjennom munnen.
  • Vær aktiv
    Forskning viser at gjesping oppstår når hjernen vår ikke stimuleres og når vi er slitne eller lei. Rør opp kropp og hjerne ved å gjøre aktiviteter. Du har kanskje også tatt inn for mye koffein for dagen, noe som kan føre til at du gjesper mer.
  • Hold deg kald
    Hjelp kroppen din med å kjøle seg ned ved å bo på et kjølig sted eller ta en tur utenfor der det er kjøligere. Du kan også drikke kaldt vann eller spise noe kult for å senke kroppstemperaturen.

Sjekk ut de siste artiklene