Amerikansk Fotball – alt du trenger å vite

Når du hører ordet fotball, er det mulig du tenker på en fotball som blir sparket rundt av to lag for å score mål mot hverandre i 90 minutter. I Amerika heter det vi kaller fotball for soccer; fotball i Amerika er noe helt annet. Det er derfor det ofte kalles amerikansk fotball.

Noen mennesker forveksler også amerikansk fotball med Rugby. Begge disse spillene har forskjellige regler og spilles på forskjellige typer felt. En ting som er felles mellom de to spillene er imidlertid den intense fysiske aggresjonen, styrken og smidigheten som trengs for å vinne.

Mens rugbyspillere bare trenger en munnbeskyttelse for å holde seg trygge på banen, bruker amerikansk fotballspillere ikke bare hjelmer, men bruker også polstring for å beskytte seg mot å bli skadet på banen.

I denne artikkelen skal jeg snakke om amerikansk fotball, hvordan det fungerer, reglene, utstyret, posisjonene, lagene, NFL, ligaene, sesongene, Super Bowl og alt du trenger å vite om det hele.
Så, uten å kaste bort mer tid, la oss komme i gang.

Amerikansk Fotball

Hva er Amerikansk fotball?

Amerikansk fotball, også kjent som Gridiron, er en sport som involverer en kamp mellom to lag på elleve spillere. Disse spillerne spiller på et rektangulært felt med målstolper i hver ende. Spillet er poengbasert, og vinnerlaget er det som har flest poeng ved slutt.

Det er to strategier for å spille amerikansk fotball, der hvor den ene laget er det angripende laget mens det andre er det forsvarende laget.

Ballen som brukes i Amerikansk fotball er ikke rund, den er oval.

Spillerne til det offensive laget starter fra sin ende av banen, og de må gå med ballen i hendene og / eller kaste / gi den til hverandre til de har gjort en touchdown i det forsvarende lagets del av banen.

Det angripende laget scorer poeng ved å gjøre et touchdown eller sette ballen gjennom stolpen (målet). Hensikten med forsvarsteamet er å sørge for at det angripende laget ikke får poeng.

I utgangspunktet må forsvaret stoppe angrepsspillerne fra å gå eller passere ballen minst 10 (ten) yards på banen med ballen i sine fire forsøk. Hvis de lykkes med å gjøre det, vil forsvaret få ballen og innta angrepsposisjonen og få muligheten til å score mål.

Historien til denne sporten kan lett spores tilbake til tidlige versjoner av rugbyfotball, der en fotball skulle sparkes over en linje i Storbritannia på midten av 1800-tallet.

Det ble gjort flere endringer i sporten fra rugby, spesielt av Walter Camp, en idrettsutøver og trener fra Yale University som senere ble kjent for å være faren til den amerikanske fotballsporten. Han gjorde mange nødvendige endringer i sporten som blant annet legalisering av videresending og blokkering.

I løpet av de siste par århundrene har denne sporten, altså amerikansk fotball, forandret seg mye og har blitt en utrolig populær sport. Mange anerkjente og best betalte kjendiser i sportsindustrien er blant annet amerikanske fotballspillere.

Amerikansk fotball er en så populær sport, spesielt i USA, at den har blitt en industri med flere milliarder dollar hvor mange forskjellige organisasjoner arrangerer ligaer og turneringer hvert eneste år. Så det er utvilsomt en av de største idrettene i Amerika. Denne sporten begynner å bli veldig populær i flere andre land også.

Utstyr som kreves i amerikansk fotball

Amerikansk Fotball - utstyr

Amerikansk fotball er en veldig tøff sport som krever at spilleren har på seg beskyttende og nødvendig utstyr. La oss ta en titt på listen over nødvendig utstyr som kreves for en spiller i amerikansk fotball.

Hjelm

amerikansk fotball og hjelm

Er det noe du trenger i denne sporten her så er det hjelm. Flere spillere av amerikansk fotball får hjernerystelse enn i noen annen sport. Så, en fotballspiller trenger å ha god kvalitet og komfortabel hjelm som vil holde dem trygge og hjelpe dem å spille bra.

Hip pads – Hofteputer

Du synes kanskje det høres litt ekstremt ut at spillerne skal bruke hofteputer, men når det kommer til hofte- og ryggstrekk, bursitt og brudd, har fotballspillere en tendens til å pådra seg dette på grunn av sportens dynamiske natur. Hofteputer hjelper med å bevare ryggen og hofteregionen til spillerne.

Shoulder Pads – Skulderbeskyttelse

Skulderputer er også noe fotballspillerne må bruke for å kunne spille. Det er ganske vanlig for en fotballspiller å få strekk, dislokasjoner, separasjoner, brudd og kontusjoner på banen. Skulderputer holder skuldrene tryggere på banen.

Thigh Pads – Lårputer

Fotball krever mye løping og tøying, spesielt hvis du er på det angripende laget og ser etter en pasning. I slike situasjoner kan quadriceps-skader oppstå hvis korrekte beskyttelsestiltak ikke blir tatt. Så det er en absolutt nødvendighet å bruke lårputer.

Tannbeskytter

Selv om dette ikke er boksing, er munnen fortsatt ganske utsatt da spillerne kolliderer med andre spillere eller du havner i bakken, noe som resulterer i skade på ansiktet eller tennene. For å beskytte munnen og tennene må du derfor bruke tannbeskytter.

Jockstrap & Cup – susp

Lyskeområdet og de edle deler er meget følsomt og må derfor beskyttes i denne sporten. Så i amerikansk fotball, for å sikre at dette området er beskyttet til enhver tid, er bruk av susp den ideelle veien for alle spillere.

Hansker

Hansker er en selvfølge for alle fotballspillere. Enten vi snakker om å beskytte hendene mot rifter og blåmerker, eller vi snakker om at de hjelper til med å gi spilleren et bedre grep om ballen og kunne kaste ballen bedre. Hansker er derfor en nødvendig del av utstyret for en som driver med amerikansk fotball.

Amerikansk fotballdrakt

Knebeskyttere

Blant de vanligste skadene innen denne type sport er kneskader. Så i denne sporten er det vanlig å bruke knebeskyttere. Med knebeskyttere vil man være bedre beskyttet mot knerelaterte skader.

Sko

Skoene som benyttes til amerikansk fotball er ofte ganske like de man benytte til vanlig fotball, men ofte (i USA) så spilles amerikansk fotball på kunstgress.

Trøye og bukser

Alle lag har sine egne litt unike fotballdrakter. Som består av trøyer og bukser. Hovedformålet med disse trøyene og buksene er å identifisere spilleren ved navn og nummer. Plaggene bærer også lagets farger og logo.

Begreper som brukes i amerikansk fotball

Hvis du er helt ny i amerikansk fotball så ønsker du nok å bli kjent med ord og utrykk i spillet. Her har jeg laget en liste over de viktigste og mest brukte uttrykkene i amerikansk fotball.

Downs

En «down» eller play er en tur som et lag får når de er i angrep. Det angripende laget har fire downs hvor de må bevege seg mer enn 10 yards fremover mot forsvarets målsone. Hvis de ikke klarer det så tar det forsvarende laget over. Det forsvarende laget blir da det angripende laget.

Scrimmage

Et spill fra scrimmage refererer til en sekvens i amerikansk fotball hvor et lag som er i angrep prøver å føre ballen mot motstanderens mål mens det andre laget prøver å blokkere dem og skyve dem tilbake. Etter denne sekvensen regnes ballen som død til neste spill fra scrimmage.

I amerikansk fotball er scrimmage-linjen en tenkt tverrlinje som et lag ikke kan krysse før det neste spillet har begynt. Plasseringen er på stedet der ballen er plassert etter slutten av det siste spillet.

Kickoff

Amerikansk Fotball - kickoff

Kickoff er utgangspunktet for spillet. For eksempel, i amerikansk fotball, når spillet er i ferd med å starte, sparker et lag kjent som «the kicking team» ballen som deretter lander på mottakerlagets side og deretter begynner spillet.

Place kick og Drop Kick

Hver gang en ball blir fanget eller en field goal-mulighet presenteres, kan det sparkende laget enten bruke «place kick»eller «drop kick» til å skyte ballen. I «place kick» plasseres ballen på en liten plattform og må inn mellom målstolpene uten å berøre bakken eller spillerne.

Et dropkick er når en spiller slipper ballen, og før den treffer bakken, sparkes den mot målstolpen. I begge tilfeller er field goal målet og måten å score på.

Mål amerikansk fotball

Punts

Punt er også et forsøk på field goal. Det blir vanligvis gjort ved fjerde og siste «down» der det angripende laget håper å sparke ballen rett inn i mellom målstolpene slik at de kan få poeng, og forsøkene deres ender ikke opp med å være uten poeng.

Field Goals

Field goals er en måte å score poeng på i amerikansk fotball. Ulike sparkemetoder brukes til å score field goal som telles når ballen går over målstangen uten å berøre bakken eller noen av spillerne på banen.

End Zone

End Zone eller Goal Line refererer til enden av feltet, som er på motsatt side av angrepssidens ende. Det er her poengene kan scores ved enten å sette ballen igjennom målstolpen eller ganske enkelt at en spiller løper inn i sonen med ballen i hendene.

Touchdown

Amerikansk Fotball - Touchdown

Touchdown er et av de vanligste begrepene som brukes i amerikansk fotball. Det er en måte å score på der offensivlagets spillere kan ta fotballen og brøyte seg inn i motstanderlagets endesone med ballen i hendene.

En touchdown gir 6 poeng og man kan få tilleggspoeng på 1 poeng.

Timeouts

Time-outs er i utgangspunktet hendelser der begge lag kan ta en pause når de måtte trenge dette. Det er tre timeouts per lag i hver halvdel av spillet. I løpet av denne tiden kan laget drikke, ta pause, gjøre bytter og legge strategier avhengig av spillets situasjon.

Hver timeout varer i ca 2 minutter.

Safety

Forsvarslagets ansvar er å forhindre at ballen går videre til sin endesone. Forsvarslaget kan sikre seg poeng ved å ta fotballen fra det offensive laget og løpe til krampa tar dem inn i motstanderen sin endesone.

Dead ball

Etter at et spill fra scrimmage til og med et down er fullført, så er ballen i en tilstand som kalles dead ball.

Regler i amerikansk fotball

Som alle andre idretter er amerikansk fotball også basert på strenge regler. Reglene er laget for at man skal kunne spille amerikansk fotball riktig og rettferdig. Reglene gjør at man skal kunne score mål, markere feil og sikre profesjonalitet i kampene.

Amerikansk fotball har mange regler som du trenger å vite om dersom du ønsker å lære å spille spillet eller bare det å kunne følge med og forstå spillet når du ser en amerikansk fotballkamp. La oss ta en titt på noen av de viktige forskriftene og detaljene i amerikansk fotball som du trenger vite om.

Offense-regler

Når kampen starter, spiller ett av lagene offensiv. Det offensive laget tar ballen og avanserer (løper) inn i motstanderlagets endesone. Innenfor dette spennet kan spillerne løpe og sende ballen til hverandre og prøve å komme seg til 10 yards.

Etter at det angripende laget avanserer 10 yards mot motstanderens sluttsone, får de ytterligere fire spill (downs) for å flytte ballen ti ekstra yards inn i forsvarets ende av feltet for å fortsette å ha ballen.

Det angripende laget får fire spill for å nå dette målet. Hvis de ikke klarer det, får det andre laget sin sjanse til å score poeng på samme måte som det offensive laget fikk i sine fire forsøk, og slik fortsetter spillet. Spillerne i angrepsposisjonen er ansvarlig for å score flest poeng.

Defense-regler

Det forsvarende laget har i oppgave å skyve angrepet tilbake og vekk fra målet og målsonen. De kan takle og fange ballen, til og med gripe den selv og løpe mot det angripende lagets målsone.

I tilfelle et forsvar griper ballen og går inn i angrepets målsone, kan de score poeng for seg selv. Dette er den eneste måten å score på for forsvaret. Denne tilnærmingen til å score for forsvaret er kjent som «safety».

Varighet

En typisk high school og profesjonell kamp i amerikansk fotball varer i 60 minutter effektiv spilletid. Det er to omganger på 30 minutter eller fire «quarters» på 15 minutter i en enkelt fotballkamp.

I tillegg får spillerne tre timeouts i hver omgang. I løpet av denne tiden kan bytter, drikkepauser og strategidiskusjoner tas. Klokken som teller den effektive spilletiden stopper hver gang det er en time-out, ufullstendig pasning eller spill som ender utenfor banen.

I alle andre tilfeller fortsetter klokken å gå unntatt i tilfelle ved skader.

Straff

Hver gang et lag i amerikansk fotball bryter en regel, begår de en foul og får en straff. Dommere kaster et knallgult tøystykke mot eller på stedet hvor den begåtte foulen hver gang en straff skal gis.

Dette signalet er kjent som «penalty flag». Avhengig av typen feil / foul som er begått, flyttes ballen 5, 10 eller 15 yards mot det fornærmende lagets målsone.
Det er flere andre feil, inkludert offensiv holding, offside, ulovlige bevegelser, ulovlige berøringsspark, unødvendig røft spill mm.

Regler ved scoring

Laget med flest poeng på slutten av spillet er vinneren. Det angripende laget kan score poeng ved enten å bevege seg inn i målsonen og gjøre en touchdown eller score et field goal. Touchdown er verdt 6 poeng, mens et field goal er verdt 3 poeng.

Hvis det angripende laget scorer en touchdown, får de muligheten til å ekstra poeng ved å prøve fra 2-yardlinjen hvorfra de kan ta ballen til touchdown (2-poeng) eller score et field goal (1-poeng) igjen.

Posisjoner i amerikansk fotball

Amerikansk Fotball - posisjoner

Hver profesjonell idrett som spilles mellom lag med flere spillere har offisielle posisjoner og plasseringer for hver av spillerne med forskjellige oppgaver, ferdigheter og strategier.

Disse posisjonene er svært betydningsfulle og hjelper dem å score poeng og vinne spillet. La oss se på noen av de fremtredende posisjonene og navnene, sammen med ansvaret til spillere som spiller der.

Offense (angrep)

Det angripende laget, som skal føre ballen mot motstanderens endesone, har 11 spillere. Hver av disse spillerne har en spesiell posisjon på banen. Så la oss se på noen av de viktige posisjonene du trenger å vite:

Offensive Interior Lines

Angrepsspillerne er i utgangspunktet opptatt av å blokkere og holde forsvarslinjespillerne i sjakk, slik at quarterbacken forblir trygg og fri for spillere.

Offensive Tackle: Det er to offensive taklinger på hver ende av guard’ene. De er der for å sørge for at de blokkerer både løpende og pasningsspill.

Offensive Guard: Det er to offensive guards på hver side av senterspilleren. De er ansvarlige for å holde senterspilleren trygge og blokkere alle avskjæringer og alle spillerne som kommer i veien.

Center: Senterspilleren på den offensive indre linjen, er i midten av linjen. Denne spilleren er den som er ansvarlig for å starte spillet gjennom spillet fra scrimmage ved å kaste ballen til quarterbacken.

Back og Receivers

Det er fire backer bak linjen av scrimmage mens to mottakere er plassert på hver ende av scrimmagelinjen som stiller opp utenfor de indre linje-mennene.

Quarterback: Dette er den mest sentrale posisjonen i det angripende laget. Quarterbacken mottar ballen fra center og beveger seg fremover.

Wide Receiver: Som navnet antyder, er wide reciever eksperter på pasninger og mottak fordi de er ment å løpe fort og finne åpninger.

Running Back: Disse spillerne er på linje bak angrepslinjen i en posisjon til å motta en hand-off fra quarterbacken og utføre et «rushing spill». Det kan være null (tom backfield) til tre running backs i et spill.

Tight End: Tight ends er hybridspillere som er en krysning mellom wide reciever og de offensive linjespillerne. De er på hver side av den offensive linjen og ved siden av taklingene.

Defense (forsvar)

Det forsvarende laget er ansvarlig for å holde angrepet utenfor sin endesone og eventuelt score poeng for seg selv, har også 11 spillere med forskjellige forsvarsposisjoner for hver spiller. Så la oss sjekke ut de fremtredende forsvarsposisjonene i amerikansk fotball:

Defensive Line

I likhet med den offensive linjen, er forsvarslinjen også stilt opp direkte på linjen. De kalles også rushers, og det er to typer spillerposisjoner på denne linjen.

Defensive Tackle: En defensiv takler er en spiller som spiller i midten av linjen. Spillerens jobb er å stoppe pasninger og løpende spill rettet mot midten av scrimmagelinjen.

Defensive End: Defensiv slutt er på hver side av en defensiv takler, og de er ment å stoppe offensive løpere på jakt etter pasninger fra quarterbacken.

Line Backers

Linjestøttespillere er plassert bak forsvarslinjen og er ansvarlige for mange forskjellige situasjoner som å løpe forbi pasningen, dekke mottakere og forsvare seg mot det offensive løpet.

Middle Linebacker: Den midtre linebackeren er quarterbacken til den defensive gruppen som kan stoppe løpene i angrepet og ta ballen fra dem.

Outside Linebacker: Outside linebackerne eller strongside linebackerne stiller opp på samme side som den offensive tight-enden spiller forskjellige roller avhengig av situasjonen i spillet.

Defensive Backs

Defensive backer er plassert bak linjebackerne og er primært ansvarlige for å forsvare seg mot pasningsspill fra det offensive laget.

Cornerback: Cornerbacks er ansvarlige for å skyve ballen bort fra mottakerne. Da enten ved å slå og avskjære pasningene eller fange ballene selv.

Safety: Sikkerhetsspillerne er den siste forsvarslinjen til den defensive gruppen, og deres ansvar er å hjelpe cornerbacken med en dyp pasningsdekning. Det er både det som kalles for Strong Safety og Free Safety i den defensive gruppen.

Dimeback og Nickelback: Forsvaret kan fjerne en linebacker og legge til en ekstra defensive backer i visse formasjoner. En formasjon med fem backer kalles en nickel, og den femte spilleren kalles nickelback, mens en sjette forsvarsback er kjent som dimeback hvis en annen spiller legges til baksiden.

Special Teams

Foruten offensive og defensive posisjoner i amerikansk fotball, er andre spesielle posisjoner opptatt av forskjellige elementer og situasjoner i spillet. Så la oss ta en titt på noen av de unike posisjonene i sporten du trenger å vite om.

Kicking Specialists

Sparkespesialister som det heter på godt norsk er i utgangspunktet spillere som er ansvarlige for å sparke ballen. Det er flere forskjellige situasjoner der ballen må sparkes annerledes.

Punter: «The punter» stiller seg vanligvis 15 yards bak scrimmagelinjen, hvor han mottar pasningen og sparker ballen så langt som er overhodet mulig.

Kicker: En kicker eller en placekicker er ansvarlig for å ta alle de ekstra sparkene, avsparkene og field goalsen for å score og da for å få poeng.

Kickoff specialist: Kickoff-spesialister er nøyaktig hva de høres ut som. De er ansvarlige for avsparket.

Andre spesialister: Bortsett fra sparkespesialistene, er det spesialspillere og posisjoner som er svært viktige for forskjellige situasjoner og strategier i amerikansk fotball. La oss sjekke dem ut.

 • Long Snapper – En «long snapper» kan snappe ballen med en gang til holderen eller punteren.
 • Holder – Holderen er ansvarlig for å holde fotballen som placekickeren skal sparke. Denne spilleren står rundt 7 til 8 yards fra scrimmagelinjen.
 • Upback – Upbacken er plassert 1 til 3 yards bak scrimmagelinjen i punting-scenarier. Det er en slags blokkeringsposisjon som roper og lar «long snapper» vite når spilleren er klar.
 • Gunner – En gunner er en spiller på punts og kickoffs som er veldig rask til å gå nedover feltet i et forsøk på å takle returen mens han stiller seg opp nær sidelinjen.
 • Jammer – Jammere er ment å bremse gunneren ganske enkelt slik at returspilleren får mer tid til å bevege seg nedover feltet for å få tak i ballen.
 • Kick Returner – Kick-returner skal fange de sparkede ballene og forsere ballen tilbake. De er vanligvis de raskeste spillerne på banen.

NFL – Hva er det

NFL

NFL eller National Football League er en profesjonell amerikansk fotball liga. Amerikansk fotball er en av de fire store nordamerikanske idrettene på profesjonelt nivå.

Det ble faktisk dannet i 1920 som American Professional Football Association før det byttet navn til NFL i 1922. I løpet av det siste århundret har NFL utviklet seg mye.

NFL er en velstående liga. Faktisk er dette den rikeste profesjonelle sportsligaen, samt at amerikansk fotball i NFL er de rikeste lagene i verden.

Sesongen til NFL består av en 3-ukers pre-season, en 18-ukers ordinær sesong hvor hvert av lagene spiller 17 kamper, sammen med en 14-lags elimineringsrunde som ender i den siste kampen, som er kjent som super bowl .

Lag i NFL

NFL består av 32 forskjellige lag fordelt på 16 lag i NFC, også kjent som National Football Conference, mens de andre 16 lagene er i AFC, American Football Conference.
Selve ligaens hovedkontor er i New York City.

NFC Teams

NFC ( National Football Conference) inneholder 16 forskjellige lag som skal spille mot hverandre. Vinneren av NFC ender opp med å spille som et av lagene i Super Bowl.

Det er fire underavdelinger i den nasjonale fotballkonferansen. Lagene i NFC er alle fra forskjellige deler av landet. La oss ta en titt på lagene i NFC.

NFC East

 • Dallas Cowboys
 • New York Giants
 • Philadelphia Eagles
 • Washington Football Team

NFC North

 • Chicago Bears
 • Detroit Lions
 • Green Bay Packers
 • Minnesota Vikings

NFC South

 • Atlanta Falcons
 • Carolina Panthers
 • New Orleans Saints
 • Tampa Bay Buccaneers

NFC West

 • Arizona Cardinals
 • Los Angeles Rams
 • San Francisco 49ers
 • Seattle Seahawks

AFC Teams

AFC (American Football Conference) er den andre divisjonen i National Football League. Den inneholder også fire underavdelinger slik som motparten har. Dette er også lag fra hele USA.
La oss sjekke ut alle de 16 lagene du finner i AFC.

AFC East

 • Buffalo Bills
 • Miami Dolphins
 • New England Patriots
 • New York Jets

AFC North

 • Baltimore Ravens
 • Cincinnati Bengals
 • Cleveland Browns
 • Pittsburg Steelers

AFC South

 • Houston Texans
 • Indianapolis Colts
 • Jacksonville Jaguars
 • Tennessee Titans

AFC West

 • Denver Broncos
 • Kansas City Chiefs
 • Las Vegas Raiders
 • Los Angeles Chargers

NFL-sesongen

I løpet av pres-eason skal hvert NFL-lag spille tre kamper. NFC-lag kan spille minst 2 av disse tre kampene hjemme i oddetallsår, mens AFC-lagene kan spille 2 av disse tre hjemmekampene i partallsår.

Etter fullføringen av pre-season begynner den vanlige NFL-sesongen. Ligaen varer i 18 uker, og hvert lag skal etter planen spille 17 kamper for å avgjøre hvem som går til topps. Først er det imidlertid noen få trinn som topplagene må gjennom før de kan bli kronet til mester.

Tabell

Her finner du til enhvertid oppdatert tabell: NFL.com

NFL sluttspill

Når sesongen er fullført, startes elimineringene, som også er kjent som sluttspillet. NFL-sluttspillet er en enkelt turnering med 14 lag i NFL.

Syv lag er valgt fra hver av NFC/AFC, inkludert tabelltoppene fra hver av underdivisjonene, sammen med tre wild card-valg fra hver av konferansene.
Vinnerne av divisjonsrundene spiller mot hverandre i Conference Championship, hvor vi finner to av finalistene som møtes i finalen i National Football League.

Super Bowl

Super Bowl
New Orleans Superdome – Super Bowl 2025

Både NFC-tabelltopperen og AFC-tabelltoppen møter hverandre i Super Bowl, og kulminerer ligaen og ligaens siste kamp.

Super Bowl har fungert som ligafinalen siden 1966. Siden 2004 har alle Super Bowl-kamper blitt holdt den første søndagen i februar, men for 2022 blir den hold den 2. søndagen (13. februar). De siste mesterne er Tampa Bay Buccaneers.

Rundt 20 av de 32 lagene i National Football League har vunnet NFL-tittelen, mens 14 av lagene har flere titler. Super Bowl er en av de viktigste sportsbegivenhetene globalt.

Mange fremragende kjendisopptredener arrangeres i Super Bowl, sammen med mange utrolig høybudsjettannonser. Super Bowl er den mest populære sportsbegivenheten i USA.

Super Bowl 2022

Super Bowl 2022 blir spilt den 13. februar 2022 På SoFi Stadium i Inglewood i California.

Half time show (pauseshow) blir utført av: Dr. Dre, Eminem, Mary J. Blige, Kendrick Lamar og Snoop Dogg.

Amerikansk fotball i Norge

Per 2021 så består det av følgende lag:

Eliteserien

 • Eidsvoll 1814’s
 • Kristiansand Gladiators
 • Oslo Vikings
 • Vålerenga Trolls

D1 Senior herrer

 • Lillestrøm Starfighters
 • Nidaros Domers
 • Sarpsborg Olavs Menn
 • Tønsberg Raiders

D2 Senior herrer

 • Kristiansand Gladiators
 • Lura Bulls
 • Oslo Vikings
 • Åsane Seahawks

U16

 • BVH Ironmen
 • Lillestrøm Starfighters
 • Oslo Vikings
 • Vålerenga Trolls
 • Åsane Seahawks

Serieoppsett og tabeller finner du her: Norges Amerikanske Idretters Forbund

Hvor kan man spille amerikansk fotball i Norge?

Det finnes mange lag hvor man kan spille amerikansk fotball i Norge. Sjekk ut siden til Norges Amerikanske Idretters Forbund. Her finner du kontaktinfo til de fleste klubber i Norge.

Hvor kan man se NFL i Norge?

I Norge så er det enklest å se amerikansk fotball via et NFL Game Pass. Kostnaden er ikke så høy og man kan velge flere pakker ut i fra hvor mye man ønsker å se.

Man kan også se Amerikansk fotball på Viaplay.

Hvilken kanal går Super Bowl på?

Super Bowl blir normalt vist på Viasat 4 i Norge. Det er også en del barer og puber rundt om i landet som viser den på storskjerm. Colosseum kino i Oslo har også hatt visning tidligere.

FAQ (Ofte Stilte spørsmål)


Den amerikanske fotballsporten i seg selv er en veldig populær sport over hele verden. Imidlertid er det mange spørsmål som folk har stilt på internett, men ikke fått de riktige svarene.
Så jeg bestemte meg for å svare på noen av de vanligste spørsmålene angående amerikansk fotball. Så, la oss ta en titt på noen av dem.

Hva heter ballen i amerikansk fotball?

Ballen som brukes i amerikansk fotball blir kalt «The Duke». Den er faktisk ganske lik i strukturen til ballen som brukes i European Rugby. Denne spesielle fotballen er omtrent i form av en prolate sfæroid.

Hvor mye får NFL-spillere betalt?

Ulike spillere i NFL får forskjellig, men godt betalt. Avhengig av posisjon, ferdigheter og popularitet, kan et lag betale en spiller svært godt. NFL-lagene har satt en minimumslønn for spillerne, og for nybegynnere er dette tallet rundt $500.000, mens erfarne spillere kan få alt fra $800.000 til mer enn en million dollar.

Hvorfor heter Super Bowl det?

Mange innledende navn som Pro Bowl, The World Series of Football og AFL-NFL Championship Game ble diskutert, men da Lamar Hunt, eieren av Kansas City Chiefs, var i et styremøte, kom han opp med navn Super Bowl, og den tok av og ble så stor som den er.

Hvorfor får ikke college-spillere penger?

Det enkleste å forstå på hvorfor college-spillere ikke får penger er at de spiller amatørligakamper, mens NFL er en profesjonell liga som betaler spillere for å spille spillene. På høyskolenivå får spillerne en sjanse til å vise frem sine evner og bli plukket ut til de profesjonelle ligaene.

Konklusjon

Amerikansk fotball er en sport som har utviklet seg ikke bare fra rugby, men også fra fotball. Det er utvilsomt den mest populære sporten i USA, og folk fra alle samfunnslag liker å se kampene live eller på TV.

Spillet krever mye forståelse, øvelse og atletikk for å bli god på selve spillet. Så hvis du tenker på å se de kommende NFL-ligakampene, vil denne guiden definitivt kunne hjelpe deg å lære deg reglene slik at du kan nyte og se kampen alene eller med venner og kjære.

Jeg håper du har lært mye av denne veiledningen slik at du nå kan forstå reglene for amerikansk fotball litt lettere.

Sjekk ut de siste artiklene